Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2008.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2008-09-08

Olofström

Hemma i Borlänge har Ove Söderlund 7450 kameror. Samlingen har blivit så stor att den inte längre får plats i hemmet. Trots det gick han från fotografica-mässan i Olofström i går med ännu en kamera.

-Jag hoppas på att kommunen hemma i Borlänge låter mig starta ett museum. Mina kameror säljer jag aldrig, säger han. Ove Söderlund var en av alla entusiaster som besökte fotografica-mässan i Folkets Hus i Olofström.

Fritt fram. Det var 14:e året i rad som mässan hölls. Tidigare har bara kameror äldre än 25 år varit tillåtna på mässan men i år var det fritt fram för alla typer av analoga kameror utan begränsning av tillverkningsår.
– Tidigare ville vi inte konkurrera med fotohandlarna. Men idag när de flesta har gått över till digitala finns det en uppsjö av analoga kameror. Det gör att priserna har sjunkit, säger Nils-Harald Ottosson som är en av arrangörerna.
Trots den stora mängden kameror som är i omlopp var intresset stort för mässan med ett 40–tal utställare. Många hade åkt långt för att fynda. För Ove Söderlund var det åttonde gången han besökte mässan.

-Det är kul att träffa människor med samma intresse. Vi kan hjälpa varandra om det är något man undrar, säger han. Men självklart kom han inte bara för att prata utan köpte även med sig en kamera hem till samlingen som består av alla typer av kameror från 1858 fram till i dag.

500 kameror

En som till skillnad från Ove Söderlund valt att nästan enbart samla på svenska kameror är Per-Anders Westman, som har runt 500 kameror hemma i Vännäs utanför Umeå.

-När människor tänker på svenska kameror tänker de oftast på Hasselblad men svensk kamerahistoria är så mycket mer, vilket jag upptäckte när jag började samla på 1980-talet, säger han.

Jenny Persson

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2008-09-08

Olofström

Fotomässan i Folkets hus borde vara i flera dagar. För att man ska hinna tala med alla "försäljare" som också visar sig vara levande historieböcker. Per-Anders Westman från Vännäs som kört 120 mil för att vara med. Han har sammanställt Svensk kamerahistoria, Fotografins historia och Hasselblads historia.

Hemma har han ett museum innehållande 500 kameror och han tar resan till Olofström som en minisemester. Han åkte hemifrån i torsdags för att vara framme till lördagens träff på Gästis. Ett tag försökte man med fotomässa "nere i " Sundsvall men den upphörde.

Från Osby kom Sven-Olov Sundin. Han öppnade Sveriges första renodlade kameramuseum i Osby 1985.

Första patentet. Sven-Olov är norra Europas enda "Daguerrotypist" vilket betyder att han kan visa världens första fotografiska patent från 1839. Förutom 1100 kameror har han i samlingen metallbygglådor tillverkade i Osby, gamla plåtleksaker, tennsoldater och annat.

Varken Osby eller Olofström som också har fotomuseum kan, enligt Nils-Harald Ottosson, mäta sig med Fotomuseet Olympia i Falkenberg, när det gäller antalet besökare. Det visar fotografins utveckling från 1840 och framåt. Lokalen är Falkenbergs första biograf som invigdes 1912, olympiaåret. Man visar film och bilder och har föredrag och demonstrationer. Olofströmaren Leif Ove Hubertsson har varit där och berättat om sitt Västindien.

Leif Köllerström från Växjö har varit med om samtliga 14 Fotografica möten i Olofström. Han är inte fotograf utan har varit lärare på universitetet. Han ser fram emot varje Olofströmsbesök med stort intresse.

Entusiaster. Detta var bara fem exempel på fotoentusiaster. Sen fanns det ytterligare 30-talet försäljare/berättare i lokalen. På frågan om "nyheter" fick vi två svar: Analoga kameror i alla åldrar är nu välkomna in i Folkets hus. Det fanns även digitala men de gömdes i fickan. Andra nyheter var en nyutkommen bok om Bengt Berg.

Tore Gillberg

 

"Commersen" (gratistidning i Blekinge, commersen.se) 2008-09-24

Olofström

För några helger sedan avslutades mäss-och samlarsäsongen i Olofström. Sist ut bland årets samlarmässor var "som vanligt" den för Sverige unika Fotografica Mässan.

Det var 14:e gången som mässan genomfördes och arrangörerna kunde efter några magra år räkna in en ökning, i såväl säljar- som köparled.

- Som gammal fotohandlare och idag beskyddare av det analoga hantverket inom fotografering är det med glädje som jag ser att intresset växer bland ungdomen. Det känns som om de ser möjligheterna med de gamla systemen och tar dem till sig. Marknaden har fullkomligt översvämmats av gamla kameror och priserna har nått botten. Väljer man en äldre systemkamera får man idag otroligt mycket för pengarna, säger Nils-Harald "Foto-Otto" Ottosson, en av arangörerna till mässan.

Visar större intresse. Ett 40-tal säljare fanns i lokalen på Folkets Hus och i stort sett alla vittnade om det faktum att besökarna tog sig väsentligt mycket mer tid att gå genom de välfyllda montrarna. -Det är nog inte fel att säga att de intresserade här idag tar sig stor tid att leta efter specifika detaljer till sina utrustningar och har särskilda önskemål, berättar Foto-Otto.

Bland utställarna var det många återkommande och en del riktigt långväga. En som hör hemma i båda kategorierna är Per-Anders Westman som för nionde året i rad lämnade hemmet i Vännäs utanför Umeå för att begesig till Olofström och träffa likasinnade. -Jag har haft ett intresse för fotografering sedan 1960talet och jobbade under en period på fotolabb och är fotografica-samlare, på allvar, sedan 80-talet. Helgen med Fotografica-mässan har kommit att bli en högtidsstund med möjlighet att träffa sveriges främsta inom området. Har jag bara hälsan är jag tillbaka nästa år - mitt tionde, säger Per-Anders.

Kristian Lundgren

 


Några egna bilder från middagen den 6 sept och marknaden den 7 sept 2008.

© Per-Anders Westman, Vännäs





Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000,