Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2003.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2003-09-08

Olofström

På en unik utställning

I går var det äntligen dags för den unika samlarmarknaden Olofström Fotografica, landets enda för äldre fotoutrustning. Med totalt 60 utställare i Folkets hus blev mässan en succé och den största hittills.

- Ett perfekt ställe för den som vill börja samla, säger Tomas Holst, som hade kört från Kristianstad. Tomas har brunnit för kameror sedan femtonårsåldern och brukar normalt också sälja på fotograficamarknaden. I år kom han dessvärre dit med handen i gipspaket, ett konsumtionshämmande handikapp enligt honom själv. - Det blir nog mest motorkameror ett tag framåt, skrattar han.

Rekordmässa. Söndagens mässa slog nytt rekord i antal utställare och hölls av tradition i Folkets hus. Som initivtagare var i år, liksom tidigare, Olofströms hembygdsförening samt Johnny Karlsson tillsammans med fotohandlaren Nils-Harald Ottosson, mer känd på orten som "Foto-Otto". -Vi har med den här samlarmarknaden visat att konceptet med smalare mässor i Olofström verkligen håller, säger Johnny Karlsson. Idén till fotograficamarknaden kläcktes 1994 och Nils-Harald berättade att den därefter banat väg för andra intressen, till exempel hålls nu skiv-, bok-, och myntmässor i kommunen. Fotografica är i sin tur ett samlingsnamn på äldre fotoutrustning, som till exempel filter, framkallningsspolar och kamerahus - allt med en kvalitet långt från dagens plastdominerade industri.

Unikt evenemang. Klaus-Eckard Riess, själv kameranostalgiker och tekniker på Nikon, njöt av söndagens unika evenamang. Han menade att det lockar två olika sorters besökare till Olofström. - Här finns både de som främst går på designen och historien kring objektens tillkomst och sen har vi alla som verkligen vill kunna ta bilder med eventuella fynd, nyttoanvändarna.

En utställare som verkligen hade fyndat, i sitt eget hem, var Miro Simic från Södertälje som besöker marknaden för första gången. - Jag visste inte ens att jag hade dem hemma, säger han och sveper välkomnande med handen över ett bord fyllt med äldre kameror. Miro är musikpedagog till vardags och hade även tagit med några instrument till mässan. I ett vackert etui med vinröd insida låg en klarinett. Den var från trettiotalet och till salu för tretusen kronor.

Kameradoktorn. Självklart kom också proffsen till mässan, såsom kameradoktorn David Knapman. Han har tidigare arbetat för stjärnfabrikanten Hasselblad. Nu reparerar han på egen hand och japanerna är flitiga kunder. - Fotografica är stort där och de skickar åtta kameror i månaden, säger han. Vid ett av borden fanns i går just japanska specialtidningar. Ett nummer tillägnades en enda kameramodell och varje litet kugghjul var avbildat på en egen bild, på sida upp och nästa ner. Fotografica när det är som bäst.

Chris Arvidsson


Några egna bilder från fotograficamarknaden den 7 sept 2003.

© Per-Anders Westman, Vännäs

 
Dessa bilder är tagna med Samsung Af-Slim


 

Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2001, 2000,