Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2009.

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2009-09-04

Fotomässan känd i USA.

OLOFSTRÖM Två intressanta författare av fotoböcker finns på söndagens fotomässa i Folkets hus. En handlar om tvåögda spegelreflexkameror och en om kikare inom försvaret. Mässan 15-årsjubilerar i år och är den enda i Sverige som är årligen återkommande. Både Göteborg och Sundsvsll har försökt men det har inte blivit mer än två år.

Karl Kahlau är expert på spegelreflexkameror och kommer att sälja sin bok om dessa. Att han finns i Olofström är tack vare Olofströmstjejen Maria Olsson. Nu gift i Kalifornien och med efternamnet Tysor. Hon har en PR-firma söder om Los Angeles som sysslar med mässor, mode, hälsa o skönhet. På en hälsomässa kom hon att prata med Kahlau och av någon anledning nämnde hon att det i hennes svenska hemkommun årligen hålls en fotomässa. När han ville veta vad kommunen heter svarade hon att den ligger i södra Sverige men att han nog aldrig hört namnet. Kahlau brast ut i ett stort skratt när han sa "Olofström".

-Där har ju jag en gammal kompis Foto-Otto, förklarade han. Mannen är född i Tyskland, har bott i Stockholm, i Usa, varit reklamchef på Agfa och haft grossiströrelse i Sverige.

Nils-Harald Ottosson, initiativtagare till fotomässan ser mycket fram emot att få träffa sin gamle kompis. Likaså Robert Forslund, svensk tandläkare som är verksam i norra Tyskland och har militärkikare som hobby.

Prag. Förklaringen till att Olofströmsmässan blivit långlivad är det aktiva kontaktnätet. Inbjudan och påminnelser skickas ut och alla kontakter registreras. I år kommer säljare från Prag och från Tyskland finns också anmälningar. Men de kommer nog för att köpa. -Priserna är lägre här än i Tyskland, säger Nils-Harald.

Fotokurs. På mässorna har det alltid funnits ett årtal för hur nya kamerorna får vara. Numera är regeln att alla analoga kameror är välkommna. Det lär inte dröja länge innan även det digitala finns med. Enligt Nils-Harald hade han de första digitala 1989-90.

Hela sitt liv har Nils-Harald jobbat i fotobranschen. Han har utbildat sig hemma i Karlskrona och i Tyskland. Men i år har han gått fotokurs. Det var inför Nässelfrossan och med Åke Bondesson som lärare. Utvecklingen går så snabbt och det var främst bildbehandling Nils-Harald ville lära sig mer om.

Mässan är den sjätte i år i Olofström och den sista. Nästa kommer i maj nästa år. Om nu inte mässmakarna hittar på något nytt.

Tore Gillberg Publicerad 2009-09-04

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2009-09-07

 

En internationell mötesplats

OLOFSTRÖM Olofström försvarar väl sin plats på kartan som fotoentusiasternas mötesplats. På gårdagens 15-årsjubileum kom det minst lika många besökare som ifjol. Och försäljarna hade som vanligt fantastiskt mycket att berätta.

Flera har varit med alla åren. En är Leif Köllerström från Växjö som hunnit bli 80 år.

- Jag förlorar ekonomiskt varje gång jag är här men det är alltid lika roligt att få träffa folk som är lika tokiga som jag är, förklarar han samtidigt som han försöker sälja en hel låda kameror för bara 75 kronor. För 30 år sedan kostade en Hasselbladskamera minst 10.000 kr. I går kunde man köpa en väl fungerande för 5.000.

David Knapman från Landvetter hade service på Hasselbladare under mässan. Han har tidigare jobbat på fabriken i Göteborg som då hade 600 anställda. I dag är det 60 i fabriken för denna fotografernas Rolls Royce. Den mest kända "Bladaren" finns på månenoch är ditforslad av amerikanerna.

Till klassen räknas även Leica med samlarvärde och Contax, berättade Mats Olsson från Lund som var i Olofström för tredje gången. I fickan hade han en Contax som han köpt för 3.000. För tio år sedan kostade denna analoga kamera 10.000. Bland det dyraste han sett är en Leica tillverkad i 50 exemplar och ursprungligen ägd av svenska försvaret. Den bytte ägare för 200.000 kr.

Priskrig Under mässan utbröt "priskrig" på tidningen Aktuell Fotografi. När Nils-Harald Ottosson gav bort sina gratis svarade Jonny Karlsson med att betala 10 öre per exemplar till den som ville ha tidningar. Men då måste man ta minst fem stycken för mindre mynt finns inte. Ingen begärde dock några pengar.

Karl F Kahlau som fick tips om Olofströmsmässan av en Olofströmsdam i USA, är född i Berlin, har bott i USA och nu i Sverige. Han har 250 tvåögda spegelreflexkameror och har just kommit ut med andra upplagan av sin bok om denna kamera typ. Även hans fader gav ut fotoböcker.

Från Södertälje hade Miro Simic kommit. Han reser mycket i världen, speciellt i Ural och framträder med sång och musik. Under lördagskvällens fotomöte på Jämshögs Gästis bjöd han på Bellman, Taube och klassiskt. Miro prisade liksom Karl Kahlau maten på stället. Det var väldigt gott och även en delikatess för ögat.

Just som han berättade detta påpekar någon att vid busshållplatsen utanför Folkets hus står Vitaliy Kostenko. Han ska åka hem till Prag. Fast han är från Ukraina. Visst finns Olofström på kartan.

Tore Gillberg Publicerad 2009-09-07

 


Pressutdrag/ bilder: 2010, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000,