Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2007.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2007-09-10

Olofström

Mässan som behåller greppet.

Fotograficamässan i Olofström fortsätter att behålla greppet om entusiasterna. Närmare 200 personer kom i går för att studera vad 40 utställare hade att visa.

Många av de inblandade har varit mässan trogna allt sedan starten. I år är det 13:e gången som Fotograficamässan i Olofström startade. -Det är den enda i sitt slag i Sverige, säger Erik Mittag-Leffler, en av veteranerna. Han driver en auktionsfirma i Stockholm och tycker att det är värt att resa till Olofström en gång om året. -Det är mycket en social grej, för här träffar man kollegor både från Sverige och från övriga Europa, säger han.

Unikt hantverkskunnande. -David Knapman från Landvetter har bara missat Fotograficamässan vid två tillfällen. Det här var tredje året som han visade sin specialitet, hur man reparerar och renoverar Hasselbladkameror, en kunskap som han är en av mycket få som fortfarande behärskar.

- Egentligen är det väl inte så mycket som är speciellt med en Hasselbladare, tycker han. Men när de började användas i rymden av amerikanska Nasa, det var då de började få stort genomslag i världen. Det är ju en väldigt bra kamera, förstås.

Samlar mässan av allt som har med gammal fotografering att göra är upprinnelsen till alla de så kallade Olofströmsmässorna.

Först och störst. -Vi var först och vi är fortfarande den största mässan när det gäller antalet utställare, säger Nils-Harald Ottosson, en av arrangörerna. -Men publikt är skivmässan den största. Då brukar det komma flera hundra personer, säger Johnny Karlsson, hembygdsföreningens ordförande.

-Nu kan man säga att allt som är dyrt blivit dyrare och det som är billigt blivit billigare. Men vad det beror på vet jag inte, säger Nils-Harald Ottosson.

Carina Lodge

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2007-09-10

Olofström

Det dyra har blivit ännu dyrare, det billigare och skiten mitt emellan säljs inte alls. Så sammanfattade fotograf Nils-Harald Ottosson prisläget för branschen på söndags Fotografica mässa i Folkets hus.

Kameror som fortsätter att stiga är Leica medan Hasselbladare blir billigare. Roland Eriksson från LP Foto Auktioner i Stockholm stod för värdering åt den som ville veta värdet på sin samling.

Han gjorde reklam för det auktionsföretaget har på Armémuseum i Stockholm på söndag. Utropspriset på en Leica M3 från 1958 med objektiv är 56.000. En Hasselblad Super Wide från 1964 och som är i nästan nyskick har 12.000 i utropspris.

Kamera från 60-talet. För den som inte förverkligade sin ungdomsdröm om att bli ägare till en "Bladare" berättade han att man i dag kan få en kamera från 60-talet för 3.500 kronor och en från 70-talet ligger på runt 5.000.

Frågan är hur länge 120 filmen kommer att finnas? För det är bara digitalt som gäller i bruksvarorna. I många år till, trodde Eriksson.

Intresset är det inget fel på. När dörrarna slogs upp var det ett 50-tal personer i kö "för att trängas, sälja, byta, köpa och njuta av Sveriges enda fotograficabörs" som det stod om Olofström i LP Fotos reklamblad för nästa Stockholmsauktion.

Tore Gillberg


Några egna bilder från middagen den 8 sept och marknaden den 9 sept 2007.

© Per-Anders Westman, VännäsPressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000,