Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2005.

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2005-09-12

Lyckad helg i mässornas metropol Olofström

Olofström

Jag blir lite varm i kläderna. Det erkände kamerasamlaren Bo Nilsson från Skövde när han för första gången under söndagen besökte veteranen bland Olofströms alla mässor - fotomässan.

Kön ringlade sig lång till salen i Folkets hus. Innanför dörrarna radade de cirka 60 samlarna upp sina kameror.

Återfall Bo Nilsson hade på sitt bord valt att fokusera på kameror från 40- och 50-talet. Han hade bland annat tegelstenen, en bastant Argus, och Kodak 35, gjord för amerikanska armén samt en Rolleiflex baby 4x4. -Jag började samla på 70-talet. Sedan sålde jag alla kamerorna men nu har jag fått ett återfall, säger Bo Nilsson och ler.

Mest internationell Fotomässan är, med sina elva år, på nacken den mest internationella av alla Olofströms mässor. Förutom besökare från alla delar av Sverige kommer fotoentusiaster bland annat från Tyskland, Österrike, Danmark och Norge.

-Arne Andersson och Lillian Ohls hade kört cirka 70 mil från Enviken utanför Falun till Olofström. -Det är en upplevelse, tycker jag. Man får se mycket, säger Lillian som egentligen inte var den i paret som var på jakt. -Jag har omkring 500 stycken kameror. De andra här på mässan har kanske 5000, så jag är en småpojke i detta sammanhang, säger Arne om sitt samlande. Igår köpte han en småbildskamera av märket Konica från 1985 för 20 kronor. -Jag vill köpa allt men hobbykassan medger inte det.

Veteraner på veteranmässa. Jan-Erik och Christina Holmström från Staffanstorp har liksom den nöjde mässgeneralen Nils-Harald Ottosson varit med vartenda år. -Det här är roligt, lärorikt och beroendeframkallande, förklararJan-Erik Holmström innan han letar vidare bland borden - på jakt efter något spännande.

Caroline Kidebäck

 

Veckotidningen "ALLERS" nr 37, september 2005

UNIK SAMLARMARKNAD

Förra året firade Fotografica samlarmarknad i Olofström 10-årsjubileum. I år hålls den på söndag 11/9 i Folkets hus. Marknaden är landets första och enda i sitt slag. Hit kommer intresserade från Vännäs i norr till Tyskland i söder. "På ett 60-tal bord bjuds ett stort utbud av fotografica från sextio till flera tusen kronor" berättar Nils-Harald Ottosson, som jämte Olofströms Hembygdsförening och Kultur & Fritid Olofström är arrangör. De håller även andra specialmässor, till exempel gällande mynt, skivor, böcker, vykort, fiskeredskap och fordonstillbehör.

 


Några egna bilder från fotograficamarknaden den 11 sept 2005.

© Per-Anders Westman, Vännäs
Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000,