Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN m.m - 2000.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2000-09-11

Olofström

Stort intresse för Fotografica samlarmarknad

Det vändes och vreds på allehanda kameror i helgen när Fotografica samlarmarknad arrangerades i Längan. En del besökare slog till snabbt, andra gick varv på varv spanades efter godbitar.

För den fotointresserade var det rena julafton att besöka samlarmarknaden i Olofström i går. Kameror tillverkade efter 1975 var bannlysta, istället visades desto fler av äldre årgång.

Göran Sjöberg, ursprungligen från Jämshög men numera bosatt i Bjärred, beundrade en Leica från 1930-talet. - Gamla Leicor är spännande, det här är ursprunget på något sätt! De här kamerorna är finmekanik på högsta nivå. Han har själv en Leica från 1930-talet hemma och hade passat på att köpa en exponeringsmätare på samlarmarknaden. - Jag tänkte jag skulle börja använda kameran lite och då måste jag ha en exponeringsmätare.

Liksom förra året var det också flera tyska uppköpare på plats när samlarmarknaden öppnade. Efter att ha köpt det de var intresserade av vände de åter hemåt.

Åkt från Kivik. Tom Mårtensson från Kivikstrakten hade åkt upp till Olofström med sina fotointresserade vännär. Själv hade han köpt en gammal Nikon F2. - Den har 250-magasin, motor och fjärrkontroll, berättade han nöjd med inköpet.

Historierna om hur försäljarna hade hittat de olika gamla kamerorna var många och besökarna lyssnade intresserat.

Allt på samlarmarknaden var dock inte till salu. Fotomuseet i Osby visade några av sina rariteter bakom glas. Det som besökarna suckade mest över var de minimala "spionkamerorna" från 1950-talet.

Bengt Ericsson från Falkenberg hade köpt en spegelreflexkamera från 1950-talet. - Jag brukar åka hit, jag samlar till husbehov, säger Bengt Ericsson och berättar att han har över 400 kameror hemma. - Det är mitt intresse.

Nöjda arrangörer. Både fotohandlare Nils-Harald Ottosson och hembygdsföreningens Johnny Karlsson var nöjda med årets upplaga av samlarmarknaden. - Vi har haft lite fler besök än tidigare år, säger Nils-Harald Ottosson.

Kristina Samuelsson

 

"Sydöstran" sydostran 2000-09-11

Olofström

Det var gemytlig trängsel på samlarmarknaden för fotoentusiaster i Längan i söndags. Säljare från hela norra Europa hade slutit upp för en dag i kamerornas tecken. Det var en tydlig dominas av det manliga könet. Men åldrarna varierade. Yngste försäljaren var 13-årige Claus Warfvinge från Karlskrona, som saluförde gamla klassiker tillsammans med pappa Svante. Och själv sätter han inte automatiska kameror särskilt högt.

-Nej, jag håller mig till en Nikon EM från 1979. Den är helmanuell, säger den unge entusiasten.

 

"Aktuell Fotografi"

Samlarmässa växer ur sin kostym.

Den sjätte fotografiska samlarmarknaden i Olofström blev en framgång för arrangerandefotohandlaren Nils-Harald Ottosson och ortens hembygdsförening. 33 bord med gamla kameror och fotografiska tillbehör var uppdukade i utställningslokalen där samlare från Tyskland och Danmark och givitvis Sverige, trängdes och trivdes med cirka 300 fotointresserade besökare. En del rariteter bytte ägare och många "bra att ha"-prylar likaså. Fotografisk litteratur lockade också på en del salubord.

När dagen var slut konstaterade Nils-Harald Ottosson och hembygdsföreningens ordförande Johnny Karlsson att fotograficamarknaden kräver större utrymme för att vara möjlig att genomföra i framtiden. -Glädjande nog har vi fått besked från kommunens Kultur- och Fritidsavdelning att man nästa år gärna ser att vi håller till i Folkets hus och även om möjligt håller en del kringarrangemang som föreläsningar och utställning av fotoböcker eller tidskrifter.

Olofström i Blekinge kommer därmed att etablera sig på den svenska fotohistoriska kartan. Tack vare ortens egen fotohandlare och en lika fotointresserad hembygdsordförande.

 

"Expertnytt" Nyhetsmagasin för foto bild radio experter

Den sjätte fotografica samlarmarknaden är över. En kort sammanfattning:

Rekordstort intresse från säljare. Alla fick inte plats.

Rekordstort intresse från allmänheten. Alla fick plats, men trångt var det. Det var först framåt eftermiddagen denna soliga söndag, som det glesnade lite i Längan.

Det var många kameror och annan fotohistoria som bytte ägare under dagen. Stundtals påminde det hela om Antikrundan, när folk stod i kö för att få sina egna gamla kameror värderade.

Besökare kom från Vännäs (Umeå) i norr till Darmstadt (Tyskland) i söder.

Nu ser vi fram emot nästa års marknad, kanske i större lokaler..?

Björn Broms


Några egna bilder från marknaden den 10 sept 2000.

© Per-Anders Westman, Vännäs


 

Dessa bilder är tagna med Samsung Af-Slim


Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001,


Tillbaka