Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2002.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2002-09-09

Fotomässan blir större för varje år.

Olofström

Fler utställare och fler besökare. Fotografica-samlar-marknaden i Olofström, den enda i Sverige, fortsätter att vara en succé.

Bland kameror och utrustning av olika slag kunde det märkas ett trendbrott. I år trängdes ovanligt mycket böcker och fotografier om utrymmet. -Det är en medveten satsning från arrangörernas sida. Bokhandlaren Johnny Karlsson tror också att fotografica av det slaget kommer att skapa ett allt större samlarintresse framöver. - Det märks exempelvis redan i USA, England och Tyskland, och det är också länder som alltid av någon anledning brukar ligga före oss i utvecklingen. Sedan brukar Sverige följa efter.

Utländska besökare. Som vanligt var det många danskar och tyskar som sökt sig till Folkets Hus i Olofström. Upptagningsområdet för mässan är en radie på cirka 70 mil, söder och norrut. -Att tyskarna är många beror på att många av de här samlarobjekten hos dem försvann i och med andra världskriget, säger Rolf Håkansson från Falkenberg, mässutställare, med sedan starten för åtta år sedan.

 

"Sydöstran" sydostran 2002-09-09

Marknaden där allting klickar.

Olofström

Det var gemytlig trängsel på samlarmarknaden för fotoentusiaster på Folkets Hus i söndags. Säljare från hela norra Europa hade slutit upp för en dag i kamerornas tecken.

En av de många som igår besökte den åttonde upplagan av Fotografica var Linda Persson från Kyrkhult som var ute och spånade efter ett teleobjektiv till sin gamla Konica från 1930-talet. -Jag fick tyvärr inte heller på denna marknad tag i något, men jag fick däremoten del tips och telefonnummer. Däremot kom jag för en billig slant över en framkallningsdosa med tillhörande spiraler som säkert kommer till användning, säger hon.

En som hade större tur och hittade vad han letade efter igår var Leif Gustavsson från Mörrum. Han kom över en projektor för det facila priset av 50 kronor. Projektorn är byggd för släktforskning och rullfilm. -Jag har jagaten sådan projektor i flera år. Det enda som möjligtvis inte funkar på den är lampan som kan vara sönder, men jag tror faktiskt att jag kan fixa en på ett annat håll.

I dag är Olofström hemort för en rad olika specialmarknader; fotomarknaden, skivmarknaden, veteranmarknaden, och antikvariemässan. Johnny Karlsson, Olofströms hembygdsförenings ordförande, som är en av arrangörerna bakom fotomarknaden, tror att nischen med olika specialmarknader är något som har framtiden för sig.

Redan i nästa vecka kommer bland annat Olofströms hembygdsförening att ta kontakt med kommunen och turistfolket för att få till stånd ett möte för att sätta upp nya marknader. -Varför inte göra Olofström till specialmarknadernas Mecka. Vi spånar efter folk som kan hålla i marknader som vykort, fiske, radio- och telefoni.

-Det gäller bara att få tag på folk som är intresserade att arbeta med det. Ärligt talat tror jag inte att folk åker till Olofströmenbart för att gå och uppleva naturen.Det måste till något annat och mer särpräglade produkter för att få folk att åka 50 mil. Jag tror på en fortsatt satsning på så kallad kvalitetsturism. Där har Olofström en framtid, säger Johnny Karlsson.

Jörgen Klinthage


Några egna bilder från fotograficamarknaden 2002-09-08

© Per-Anders Westman, Vännäs


Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2001, 2000,