Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2004.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2004-09-13

Olofström

Blixtsnabba klipp på fotomarknad

I går ordnades den tionde fotografica-samlarmarknaden i Olofström. Konkurrensen från digitalkameror och kameramobiler märktes på priserna men inte på intresset. Nästan 300 personer trängdes bland klenoderna på Folkets Hus.

Allt fler amatör- och proffsfotografer byter ut sin gamla utrustning mot ny digital, och begagnatmarknaden svämmar över av kameror för gammal hederlig film. -Jag har sålt ganska bra. Men priserna är värdelösa. De är kanske bara 25 procent av vad de borde vara, säger Nils Holmén från Huskvarna och slår ut med handen mot sitt sortiment.

Tangerar minst förra året. Marknadens arrangör Nils-Harald Ottosson, Foto-Otto, tror att priserna på analoga kameror kommer att fortsätta dala i mellan fyra och fem år framöver, men att de sedan stabiliseras. Med tanke på konkurrensen från digitalkamerorna var han osäker på hur stort intresset skulle vara för årets mässa. Men när dörrarna till Folkets hus i går öppnades kunde han konstatera att han oroat sig i onödan. - Hittills har det varit lika många besökare som vi hade totalt förra året, konstaterade han när mässan fortfarande hade knappt två timmar kvar till stängning.

 

Vidsynt raritet. Ett av mässans mer säregna inslag var Rolf Håkanssons panoramakamera. Den tar bara fyra bilder per film men med sin extrema vidvinkelkapacitet kan den fånga mycket vidsträckta horisonter. - Det kvittar hur mycket du ler, jag får med allt ändå, säger Rolf Håkansson och håller upp det breda kamerahuset.

Mässans sannolikt mest långväga försäljare är Per-Anders Westman från Vännäs, utanför Umeå. Han passar på planera in en liten minisemester i samband med mässan, som han i går besökte för femte gången. Vid hans bord står Ronny Johansson och tittar på en view-master i form av Musse Pigg. Hemma i småländska Agunnaryd har han runt 150 kameror, men det är bara en liten hobby vid sidan av det huvudsakliga samlarobjektet, radioapparater.

-Kameror började jag samla på för det såldes i samma affärer som radioapparaterna, säger Ronny Johansson som har uppåt 900 radioapparater i sin samling. Att det blev radioapparater bottnar i sin tur i ett intresse för utländska radiokanaler. - Jag letade efter den perfekta mottagaren. Plötsligt hade jag en massa apparater hemma, säger Ronny Johansson. Tydligen väljer man inte sin samling, den väljer dig.

Niklas Jersblad

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2004-09-13

Olofström

Även i Olofström var det jubileumsmässa i går. Det var den tionde fotomässan som hölls i Folkets hus. Uppslutningen var det dubbla mot jubelmässan i kyrkan men det hade sin förklaring i att besökarna kom från hela Sverige plus delar av Danmark och Tyskland.

Dagen till ära blev mässmakarna Nils-Harald Ottosson och Johnny Karlsson hyllade med blommor och sång till gitarr. Ett 40-tal försäljare var på plats. Bland dem var fotonestorn Stig Svensson, Karlshamn. Besöksantalet var cirka 20 procent högre än i fjol.

En besökare kom för att sälja sin gamla lådkamera eftersom han var i behov av stålar. Han betalade 20 kronor i entré och försökte sen förgäves avyttra sin fotoapparat. Därefter var hans ekonomi ännu sämre.

Fotograf Gösta Häckter bjöd ut sin 50-åriga Hasselbladskamera. Sydöstran lade ett bud på 14.000 men det avvisades. Gösta ska ha 50 tusenlappar. annars får det vara.

Det hände glada saker också. Johnny Karlsson berättade att hotellet erbjudit sig att svara för servering av både kaffe och lunch. Kaffet var ordnat i förväg men nu vet man det till nästa år. Sedan tidigare har mässfolket samarbete Zlatans kalsingar. Gösta Rörstrand är engagerad för att hålla i den men Gösta är inte inriktad på samma sortiment som Johnny beskriver. Gösta vill ha tex klubbnålar och liknande. Inte något trams. Det talas också om en mässa i radiobranschen. En mässansvarig sökes.

Tore Gillberg


Några egna bilder från fotograficamarknaden 2004-09-12

© Per-Anders Westman, Vännäs


 Dessa bilder är tagna med Samsung Af-Slim


Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2003, 2002, 2001, 2000,