Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2001.

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2001-09-10

Populär samlarmarknad

Olofström

Ända från Tyskland hade han rest, Christoph Stemmer från Darmstadt. På den sjunde Fotograficamarknaden i Olofström fann han vad han sökte, en kamera i plast.

Ett lika glädjande som oväntat fynd gjorde Leif-Owe "Hubbe" Hubertsson, men här handlade det inte om någonkamera i vanlig mening. Hos Svante Warfvinge från Karlskrona hittade han ett stereoskop med bilder från Västindien 1875. Leif-Owe Hubertsson, som arrangerar resor dit, kände genast igen sig på några av bilderna.

Årets samlarmarknad för fotografica, gamla kameror, objektiv, mörkrumstillbehör, fotolitteratur med mera, var den sjunde i ordningen. För första gången hölls marknaden i Folkets hus.

Större utrymme. -När man ser alla människor är det svårt att förstå hur vi någonsin har fått plats i Längan, säger bokhandlaren Johnny Karlsson, som tillsammans med fotohandlaren Nils-Harald Ottosson och kommunens kultur- och fritidsförvaltning stod som arrangör. -Visserligen är det något fler utställare och säljare med i år, inte mycket. Hemligheten låg nog i att deltagarna nu fick chansen att breda ut sig mer. Istället för ett bord blev det istället både tre och fyra.

Några långväga gäster som brukar besöka samlarmarknaden i Olofström är Christoph Stemmer och Berndt Siegel, fotohandlare från Darmstadt utanför Frankfurt. De var i Olofström och vände i år också, och fick god utdelning på blixtvisiten, en plastkamera av märket Indra Lux, gjord i Wetzlar, samma stad som Leican.

Andra plastkameran. -Det var den andra tyska plastkameran som började tillverkas efter bakeliten, säger Christoph Stemmer. Det unika med den här kameran är att den bara producerades under ett halvårs tid. Jag tror att det hann bli tusen stycken. Det här är den femte som jag ser.

Inte lika lång resväg till samlarmarknaden hade Martin Nervalo, som åkt med familjen från Helsingborg. Han var på jakt efter en mellanformatskamera och trodde nog att han skulle hitta vad han sökte bland alla de hundratals som visades upp.

Carina Lodge

 

"Sydöstran" sydostran 2001-09-10

Fynd på fotomarknad. Fotografica hade nöjda besökare från hela Sverige.

Olofström

Många var nöjda och en del säkert missnöjda när årets Fotografica marknad i går var slut i Folkets hus. Fortfarande är det den enda i landet. Från Umeå i norr till Tyskland i söder hade utställarna kommit. Sammanlagt 64 bord hade arrangörerna monterat upp och de var fyllda med attiraljer.

Fortfarande är priserna lägre här än på kontinenten och tyskarna handlade rejält. En Hasselblads kamera från 1968 och i utmärkt skick kunde man få för 10.000. Om man nöjer sig med en sliten kan den handlas för hälften. Med Kodaks objektiv kostade en Hasselbladare 2.700 och med Carl Zeiss objektiv 1.900 år 1952. Det berättade Gösta Wendelius från Umeå som också avslöjade att på morgonenens förmarknad mellan utställningarna fått tag i nummer fyra från 1965 av Hasselblads skriftserie. Den är efterfrågad i hela världen och svår att få tag på. Nu lyckades han i Olofström. Fast han var även lite ledsen med motiveringen "vad ska jag nu leta efter".

Efterapningar. Många har försökt efterlikna Viktor Hasselblads kamera som finns även i ett flertal exemplar på månen, bland annat Rolleiflex. Hans Frid hade en komplett sådan som han uppgav vara värd 67.000 enligt "listan". Men han bjöd ut sin för 1.000. Han berättade också att han beundrade Olof Palme ända sen denne gjorde lumpen på K1 1947 tillsammans med Ove.

Gladast var kanske Västindienexperten Leif-Ove hubertsson sen han av Svante Warfinge från Karlskrona inhandlat stereofoton som tagits på S:t Bart i Västindien när ön var svensk.Bilderna är tagna före 1875av en svensk örlogsexpedition och kommer snart att finnas med i Hubbes resekåserier.

Ordförande i Olofströms Hembygdsförening Johnny Karlsson som arrangerade tillsammans med Nils-Harald Ottosson och kommunen var stolt över att han lyckats öppna dörrarna mellan Folkets hus och hotellet. Annars var det påbjudet att utställningsbesökarna skulle gå utomhus för att komma in i näringsstället.

Utöka nästa år. Marknaden eller utställningen har många funktioner. Utställarna handlar med varandra, de säljer till publiken. Några utställare är enbart på plats för att få möjlighet att köpa in och en del i publiken går dit för att få en uppfattning om vad den egna fotoutrustningen kan tänkas vara värd.

Sammanlagt var det 35 utställare mot 28 i fjol. Till nästa år planeras en utökning med radio och telefoni. Men det förutsätter att man får tag någon som vill hålla i den delen. -En idiot som jag men själv orkar jag inte ta på mig mer, sa Nils-Harald Ottosson.

Via Ottossons hemsida kan man för övrigt länka sig till Skandinaviska Rolleiklubben vars ordförande, Per-Anders Westman, Vännäs också var i Olofström och fortfarande är på väg hem. Gösta Wendelius från Umeå fotograferar sig fram på resan till och från Olofström.

Tore Gillberg


Pressutdrag/ bilder: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2000,