Fotograficamarknaden i Olofström, Blekinge

UTDRAG UR LOKALPRESSEN - 2010.

 

"Sydöstran" Blekinge sydostran.se 2010-02-16

Ovisst om fler fotomässor

OLOFSTRÖM Fotomässan i Olofström är i fara. Grundaren Nils-Harald Ottosson har tröttnat på Folkets husordföranden Kaj Joelssons agerande. Eller rättare sagt brist på agerande.

– Bedrövligt, är Ottossons sammanfattning av hur han behandlats sen han läst om arbetsförmedlingens inflyttning i Folkets hus.
Under sista kvartalet i fjol skrev han hyresavtal om Fotograficamässan den 12 september 2010.

Avslag
Arbetsförmedlingen flyttar in den 1 september och ska ha sin reception i lokalerna närmast Storgatan.
I slutet av januari sänder Ottosson e-post till Joelsson med förfrågan om hur det går med den bokade lokalen. När det gått sju dagar utan att han fått något livstecken från Joelsson kontaktar han kommunalrådet Margaretha Olsson för att kolla om Ottosson använt rätt e-postadress. Efter några timmar hör Joelsson av sig och Ottosson får då beskedet att den bokade lokalen inte blir tillgänglig den 12 september.
I det läget vill Ottosson ta kontakt med den ansvarige på Arbetsförmedlingen för att höra om det är möjligt att hyra förmedlingens reception i september. Men det går inte ordföranden med på. Han räknar med att ta den kontakten under april vilket inte Ottosson accepterar. Marknadsföringen av mässan är igång. Då lovar ordföranden att ge fotografen besked om hur arbetsförmedlingen ställer sig. Skriftligt och under vecka sex.

Ilsknar till
När tidsfristen löpt ut ilsknar Ottosson till rejält:När en förtroendevald visat en så fullständig ignorans för andra personers planerade och ingångna avtal, för detta finns det bara ett ord:Bedrövligt!
Efter att Fotografica under femton år samlat tusentals entusiaster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer den nu att upphöra. Åtminstone med Olofström som bas, enligt grundaren.

Tillfälligt?
I går eftermiddag fick Ottosson ett samtal från Joelsson som vill att båda parter reser till en reception lik den kommande i Olofström, för att se om den kan förvandlas tillfälligt till mässlokal.

Tore Gillberg

 

 

"Blekinge Läns Tidning" blt.se 2010-03-19

Olofström

Fotograficamässan inställd

Olofström 2010-03-19 |

Det blir ingen Fotograficamässa i år (2010). Nils-Harald Ottosson har ingen lust att arrangera mässan efter oklara besked från Folkets Hus.

Redan i slutet av förra året bokade Nils-Harald Ottosson Folkets Hus för mässan. Sedan fick han veta att någon annan skulle ha lokalen det datumet.
– Jag tycker inte att det finns ord mer än bedrövligt hur de har handskats med det här, säger han.
Enligt Kaj Joelsson, ordförande för Folkets Hus, har det aldrig varit några problem. Eftersom Arbetsförmedlingen ska flytta in i Folkets Hus krävdes en diskussion med dem om uthyrningen. Nu är det dock klart att mässan får hållas i Folkets Hus. Men Nils-Harald Ottosson tycker att det har varit för många oklarheter för att hyra av Folkets dem.
Han har dessutom tackat nej när föreningar och privatpersoner erbjudit sina lokaler, även om han är tacksam för förslagen.
– Man kan tycka att jag är tjurig som inte tar någon annan lokal, säger han.
Men efter alla enligt honom motsägelsefulla beslut har han helt tappat lusten och ställer in mässan efter femton år. Hur det blir nästa år tycker han är för tidigt att säga.

Stina Pettersson

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2010-03-18


Årets fotomässa inställd

OLOFSTRÖM Turbulensen kring Folkets hus har gjort att många alternativa arrangörer har hört av sig till mässarrangören Hembygdsföreningen, bl a ishallen. Klart är att det inte blir någon fotomässa i september medan hembygdsföreningen fortsätter med vykort, skivor, mynt och radiomässor detta året.
Jazzklubben är orolig för jazzfestivalen i augusti då Folkets hus är en byggarbetsplats.

Det framkom när det andra mötet med intressenterna hölls i tisdags kväll. Möten som kommit till på initiativ av kommunalrådet Margaretha Olsson.
Något som Karlsson är glad för eftersom det sen en tid är en”besynnerlig situation.” Folkets hus- styrelsen har bestämt sig och sen kommer de till mötena och bara sitter och glor utan att tala med någon. Karlsson kallar det för försök till politisk åtstramning och till och med politisk omyndigförklaring.
– Folkets hus-herrarna kan inte ens stava till Brunnsvik, säger han och syftar på folkhögskolan som startade 1906 och ägs av LO.

Paus
Mässorna hembygdsföreningen genomför arrangeras tillsammans med Folkets hus-föreningen och kommunens kultur-och fritidsförvaltning. Han har erbjudit Folkets hus att ta över ansvaret eftersom han själv har tappat sugen. Folkets hus säger ju att de vill ha mer att göra. Men han tvivlar på om de har kompetens att klara det.
Den femtonde Fotograficamässan hölls i fjol men på hemsidan förklarar Nils-Harald Ottosson från i går att årets är inställd. Efter två månader av ovisshet har han fått nog av föreningen med dess ordförande. Tittar man på den tyska upplagan av sidan står det att det är ”paus.”
Förutom ishallen är det företagare i Olofström med stora lokaler och intressenter från Karlshamn som hört av sig och erbjuder lokaler för mässorna, berättar Karlsson.

Tore Gillberg

 

 

"Sydöstran" Blekinge" sydostran.se 2010-11-01

Första fotomässan en framgång

Börje Augustine från Färjestaden bytte kunskaper, minnen och erfarenheter med Lars Loggner, entusiast.

KARLSKRONA | Det var en mycket nervös Inge Pettersson som i lördags morse låste upp för den första fotomässan i Karlskrona på många, många år.
Men en desto lyckligare några timmar senare.
– Långt över förväntan – och absolut en sporre till att våga vidare!

Trängseln kring de 20-talet borden i församlingshemmets musiksal på Södra Kungsgatan var stundtals påtaglig, och de förutfattade meningarna om att det bara är män på 50+ som är intresserade av kameror med några år på nacken kom genast på skam.
Inslaget av kvinnor och ungdomar var nämligen stort.
– Fast bland de genuina samlarna finns förstås bara gubbar, skrattade Börje Augustine, som rest ned från Öland för att visa upp den del av hans privata museum som har en prislapp.
– Jag är glatt förvånad över att intresset för analoga kameror är så stort i Karlskrona. Även om jag liksom Inge mer åker runt på mässor och marknader för att träffa likasinnade, inte så mycket för att sälja eller själv göra fynd.

Sprids som ringar?
Men det gick absolut att göra fynd på marknaden i lördags!
– I tyskarnas och danskarnas frånvaro, vi hade många besökare därifrån på vår årliga marknad i Olofström tidigare, gick det att göra bra affärer, sammanfattade ex-karlskroniten Nils-Harald Ottosson, som under många år ansvarade för just marknaden i Olofström, men som i år ställdes in.
– Vi får se om vi kommer tillbaka. Kanske kan Inge och vi i så fall köra vartannat år, funderade han.
En tanke som också tilltalar Inge Pettersson. – Det är en stor apparat för en ensam arrangör, tillstod han, efter månader av förberedelser.

En doft av förr
Det var inte bara kameror och allehanda kringutrusting som gick åt i lördags; det finns också en växande marknad för fotohistoria, och t ex gamla bruksanvisningar.
Men många kom också bara för att titta. Och prata. Och sniffa lite på Nils-Haralds framkallningsvätska; D76. Och Börje Augustin fick något drömskt i blicken, och förlorade sig i olika tidstypiska mörkrumsdofter, och den där obeskrivliga känslan när en bild sakta växer fram på kopieringspapperet.
– Trolleri, suckade han.
– Inget annat än trolleri...
Och han lovade på stående fot också komma på nästa fotomarknad i Blekinge. I Karlskrona eller Olofström. Eller både ock.
– Det här är den bästa av världar, tyckte han.

Arrangören Inge Pettersson var mer än nöjd med det publika intresset, och har redan börjat se sig om efter större lokaler.

Det fanns åtskilligt med museikameror på borden, men bäst gick ändå brukskamerorna. Även yngre vill fotografera analogt, och nu finns också nya filmer.

Björn Mogreen

 


Pressutdrag/ bilder: 2011, 2009, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000,