Reportaget i acrobat-format, pdf-fil

måndag 13 juni 2011
VÄSTERBOTTENS KURIREN
 

KUSTLANDET

Bild 1.Bild 2.

Per-Anders Westman mwd den mycket
unika CINEX-kameran, t.v. Bild 1.
Man laddade den med 40 meter biograf-
film och kunde med andra ord ta åtskil-
liga bilder på en sådan stor filmrulle.
 
FOTO: HÅKAN KARLSSON
 

Storsamlare av kameror

Vännäs: Per-Anders Westman i Vännäs är en inbiten samlare av fotoprylar från den analoga tidsperioden. Under de senaste 25 åren har han byggt upp en imponerande fotosamling där kamerorna intar det huvudsakliga samlarintresset.

Åtskilliga besök på fotomuseerna i Osby och Falkenberg samt deltagande på Fotografica-marknaden i Olofström och på LP-Fotos auktioner har medfört för Per-Anders värdefulla kontakter och många rara fynd. Hans äldsta kameror är från 1880-talet och är en ateljekamera i trä.

Per-Anders har som en liten specialitet, svenska kameramodeller. Sverige har tidigare haft ett antal kameratillverkare som exempelvis Hugo Svensson & Co, Göteborgs Kamerafabrik, Foko och Wilca.

Många av dessa fabrikers kameramodeller finns i hans ägo. Förutom många modeller av den världsberömda Hasselbladkameran har Per-Anders även den första kameran från denna fabrik. Det är en flygkamera som är närmare fem kilo tung med namnet Flyghandkamera HK 7 med negativformat 7x9 cm. (Bild 2.)

En annan annorlunda fotoapparat är en handdriven Cinex-kamera från Paris. Det finns ingen avtryckare utan filmen rullas fram med en vev. För varje varv tas det fyra bilder. Den så kallade brofotografen från Norrköping, använde kameran från 1940-talet och in på 1960-talet och fotograferade gående på bron. Kunderna erbjöds sedan att köpa bilderna. (Bild 1.)

Per-Anders samlar även på många kuriosa saker med fotografisk anknytning, som vykort och pins med kameror på.

Fotoböcker och kamerabeskrivningar är andra samlingsområden för den kameraintresserade vännäsbon.

 

Text och foto Håkan Karlsson

 

 

 

Hasselblad 1600F och ryska Salut typ 3Bild 3.Leica 1(A) och ryska Leica Luftwaffen EigentumBild 4.

WilcaBild 5.Fallplåtskamera Hugo Svensson & CoBild 6. Molforeflex och RolleiflexBild 7.Burk-kamerorBild 8. LeksakskamerorBild 9.

 

Bild 3: Hasselblad 1600F och ryska Salut typ 3. Bild 4: Leica 1 (A) och ryska Leica Luftwaffen Eigentum. Bild 5: Wilca. Bild 6: Fallplåtskamera Hugo Svensson & Co.

Bild 7: MolfoReflex och Rolleiflex. Bild 8: Burk-kameror. Bild 9: Leksakskameror

Foto Håkan Karlsson

 

Tillbaka