LANDET/MORA - Den 27 oktober firades den internationella teddybjörnsdagen. Och i Våmhus norr om Mora är prästen nallefantast - då ordnade han en särskild nallegudstjänst i kyrkan.

* Alla nallar har sin egen historia

Det var förskolebarn från Våmhus som på onsdagsförmiddagen fick vara med på nallegudstjänsten. Alla skulle också ha med sig ett eget gosedjur. Hans Lundin som är präst i Mora församling anser att man kan likna nallebjörnen vid kyrkan - nallen representerar trygghet, tröst, vänskap och lite bus, precis som kyrkan.

I över 30 år Hans Lundin samlat på teddybjörnar, det har blivit några stycken genom åren, idag har han runt 70 stycken och han minns sin första teddybjörn:

- Den fick jag som barn, jag tror den var av ett franskt fabrikat, men det var något i färgerna som jag inte tålde, jag fick utslag, så mamma lämnade tillbaka nallen till affären, trots mina protester och så var intresset väckt.

Alla nallar har sin egen historia, en har lindade ben eftersom han höll på att brinna upp i en mikrovågsugn, en är fylld med risgryn och härstammar från kriget.

- Den följde med som bilaga till en tidning i England, ett stickat nallefodral som fylldes med risgryn eller ärter, men innehållet åts upp innan nästa ransoneringskort kom.

Den 27 oktober är internationella teddybjörnsdagen för det var då som den amerikanske presidenten Teddy Roosevelt föddes.

Kommentar: Hans är även kamerasamlare.

SVT-PLAY

 

Stuntskolan i Ystad (med bl.a Jan Lindqvist)

Kommentar: Janne är från Umeå och är min släkting.